We noemen vrede een kunst…, de kunst van het evenwicht, van dynamisch balanceren. Iedereen kan een vredeskunstenaar worden, zeker wie zich oefent in onderstaande vijf belangrijke vaardigheden. Het vredespad van Franciscus helpt je ook op weg. Hoe word je vredeskunstenaar ?

 

BEGIN VAN BINNEN

Vrede begint binnen in de mens. Daar zit ook de bron die voedt en inspireert.

Misschien zit je op de trein…, op café…, of doodgewoon in je luie zetel met een boek…, en het gebeurt ineens van binnen… Een vraag klopt op de deur van je ziel: Waar sta jij voor? Waar ga jij voor? En als je gaat, wie gaat dan met je mee? Wie inspireert jou om te blijven gaan?  

Over wetenschappelijk onderbouwde meditatie oefeningen: https://ppw.kuleuven.be/leuven-mindfulness-centre/ABOUTLMC

STAP IN DE SCHOENEN VAN EEN ANDER

Empathie is de sleutel tot verbondenheid en solidariteit. Daarvoor moet je soms je comfortzone verlaten. Die schoenen? Daar kan ik niet in komen. Of zal ik ze toch proberen? Oei, te groot, te klein, te krap, te dun, te veel zeer, zou ik toch niet weer die van mij…? En ook al keer je op je stappen terug,  je voeten hebben het geweten. Je staat nooit meer op dezelfde manier in je eigen schoenen.

BRENG BALANS IN JE LUISTEREN EN SPREKEN

Verschil kan maar overbrugd worden door dialoog. En daarin is luisteren minstens zo belangrijk als spreken.

Altijd kom je anderen tegen. Anders en verschillend. Dan ga je gewoon in gesprek, toch? Ja, als je maar afspreekt dat je de megafoon van het Grote Gelijk even opzij legt. En geef vooral je luisteren voldoende gewicht. Respect, gast…, respect! Vertel mij van waaruit jij de dingen anders ziet. En help me het verhaal achter jouw verhaal te zien.

Klik op de afbeelding om te vergroten

STEEK JE LICHT OP

Goed geïnformeerd zijn vraagt een inspanning. Het is een noodzakelijk wapen tegen onverschilligheid en een onmisbaar instrument om genuanceerd te oordelen.

Eén ding moet je weten en dat is dat jij niet alles kunt weten. Zie je even niet meer klaar, steek dan je licht op… bij anderen. Niet klakkeloos of naïef maar kritisch, open en verwonderd. Het denken loopt langs zoveel te ontdekken wegen.

Kritisch Denken Als Wapen Tegen Cognitieve Valkuilen
PDF – 120,6 KB 224 downloads

GEEF ALLES EN IEDER EEN PLEK

Vrede komt tot stand waar ruimte is voor rust, voor schoonheid, voor stilte, voor spel. Vrede gebeurt waar elke mens, zwart of wit, klein of groot, kwetsbaar of sterk… tot haar of zijn recht komt.

Soms moet je ook weer  op adem komen. Dat kan op je eentje. Dat kan met en tussen anderen. Samen spelen, zingen, lachen, dansen.  Of waarom ook niet gewoon samen stil zijn? Op een groene plek, een rustige plek. Een plek vol schoonheid.

 

vrij naar 'Wakker voor vrede' - Langemark.

Wat kan jij als vredeskunstenaar doen voor de SDG's ?  Lees de talrijke tips en voorbeelden in deze brochure van de VVSG.

MAGAZINE Duurzaamheid Opmaak 2021
PDF – 4,7 MB 221 downloads