De kleine goedheid

 

Het gebeurde per ongeluk. De Duitse soldaten waren bij haar binnengevallen, hadden haar man opgepakt en daarna met wat ze in huis vonden feest gevierd – alles rijkelijk overgoten met enkele flessen wodka. Nu, vroeg in de ochtend, maakten ze zich klaar voor een nieuwe dag en controleerden nog even hun machinegeweren. Plots ging een schot af. Ongewild had een van hen, halfdronken nog, de trekker overgehaald en zichzelf in de buik geschoten. Noodgedwongen moesten ze hun gewonde makker achterlaten.

De bejaarde bewoonster van het huis, die ze haast geen blik had- den gegund, zag de kans schoon om zich te wreken. Maar toen de Duitser “water” stamelde, ging ze hem een glas water halen. En toen hij liet merken dat hij graag wat meer rechtop wou zitten, hielp ze hem daarbij. Dat was niet per ongeluk – het was gewoon sterker dan haar- zelf, die “kleine goedheid” werd haar gegeven.

 

Naar een anekdote uit de Slag om Stalingrad in de 2e Wereld- oorlog, verteld door Vasili Grossman in “Leven en lot” (uitg. Balans, 2011)