I Shall Not Hate

 

Izzeldin Abuelaisch is een Palestijnse arts, gespecialiseerd in vruchtbaarheidsproblematieken. Hij groeide op in de Gazastrook, waar zijn ouders in 1948 voor alle veiligheid voor enkele weken naartoe trokken toen de staat Israël werd opgericht. In januari 2009, tijdens een van de laatste dagen van de operatie ‘Gegoten Lood’ en kort na de dood van zijn vrouw, kwamen drie van zijn dochters om door een raketaanval: Bessan, 21 jaar, die de oudste was en aan de universiteit studeerde, en haar zussen Mayar, 15, en Aya, 14. In 2011 schrijft hij zijn levensverhaal- en zijn geloofsbelijdenis, als moslim – neer onder de titel “I Shall Not ”

“Mijn drie lieve dochters en mijn nichtje zijn dood. Wraak zal ze niet terugbrengen. Het is van belang om in de nasleep van dit soort gebeurtenissen uiting aan je boosheid te geven, want boosheid laat zien dat je je niet neerlegt bij wat er gebeurd is, dat je je wilt in- zetten om dingen te veranderen. Maar je moet er wel voor kiezen om niet in een spiraal van haat terecht te komen. Het verlangen naar wraak staat wijsheid in de weg, verergert het verdriet en verlengt het lijden. (…) Ik begrijp nu tot in het diepst van mijn ziel dat geweld zinloos is. het is een verspilling van tijd, van mensenlevens en van geld, en het heeft bewezen alleen maar tot meer geweld te leiden. Het dient geen doel, het houdt slechts een vicieuze cirkel in stand.”

Citaat en info: Izzeldin ABUELAISH, Bruggen, geen muren. Het hoopvolle verhaal van een arts die zich inzet voor vrede in de Gazastrook en Israël, Meulenhoff, 2011.