Pater Damiaan: één van hen.

Mensen inspireren mensen

 

We verkozen hem in 2005 tot grootste Belg aller tijden: pater Damiaan, “de held van Molokaï”. Jozef Deveuster, een koppige man die, bezield door Jezus en zijn blijde boodschap, met en tussen de melaatsen ging leven. Niet om hun zieltjes te winnen of het imago van de kerk op te poetsen, maar om hen in Gods naam nabij te zijn. Levensnabij.

“Raak hen niet aan” zei zijn bisschop nog toen hij vertrok. Maar al vlug ontdekte hij dat hij die richtlijn best naast zich neerlegde. Hij at met hen uit dezelfde schotel, liet de pijp in de kring aan hem niet voorbijgaan, omhelsde hen. Zo werd hij een met hen, één van hen. Niet langer een buitenstaan- der, maar een bezielde en bezielende bondgenoot.

“Wij, melaatsen” zei hij terecht.

Hij heeft velen geïnspireerd. Ook soeur Emmanuelle, “de voddenraapster van Caïro”, in ons Franstalig landsgedeelte genomineerd als vijfde grootste Belg aller tijden. Zelf vertelt ze: “Als jong meisje was ik gegrepen door het levensverhaal van Pater Damiaan… Ik voelde me geroepen om te gaan zorgen voor melaatse kinderen.” Maar… het werden de voddenrapers van Caïro. Geïnspireerd door Damiaan, geïnspireerd door dezelfde bron, “het liefdesvuur van Jezus Christus”.

 

Zie: Jef VERMASSEN, Het verhaal van Pater Damiaan, www. deredactie.be (pleidooi voor pater Damiaan als grootste Belg)